FSC-partner for miljø og bærekraft | SKG - Spesialister innen profilert emballasje
 • Bærekraft
 • Sosialt ansvar

Kan man ha miljøvennlig emballasje uten miljøsertifikat?

Det er mye som skjer på storskala. Giganter som Orkla og bama går for bærekraftige alternativer. Mens myndighetene i EU og Norge styrer i ønsket retning, er også forbrukerne blitt i økende grad bevisste. En holdningsendring rundt miljø og bærekraft er fult i gang. Her en god nyhet for deg som har færre muligheter en kjempene: Med noen små grep kan også din bedrift få grønnere emballasje. Det er enkelt å finne mer miljøvennlige alternativer.

Miljøvennlig på den enkle måten

Det er ofte bare små grep som skal til for å gå over til mer miljøvennlig emballasje. Ofte tenker man ikke over hva som er miljøvennlig, her kan din emballasjeleverandør og andre spesialister hjelpe med kunnskap. Allerede små tilpasninger ved standard produkter gjør dem grønnere. Noen forslag hvordan du kan bli grønnere:

 • Du har makten til å velge en leverandør som kan stå rede for sine produkter.
 • Velg kortreiste varer og spør etter samkjørt produksjon for mindre utslipp under transport.
 • I EU gjelder minstekrav som ingen barneabeid, HMs og felles standarder for produktsikkerhet.
 • Spør din leverandør konkret om miljøegenskapene til din emballasje.
 • Velg en litt grønnere versjon av din emballasje laget av resirkulert og 100% resirkulerbar materiale.
 • Snakk om din innsats for miljøet! Godt mulig en kunde velger deg for dine gode miljøargumenter.

Du får gratis informasjon hos dem som sitter på viktig kunnskap. Spør om råd hos din emballasjeprodusent, bekreft med kommunen og ditt avfallselskap hva som er lurt i din region. Grønt Punkt Norge, Miljødirektoratet eller Mattilsynet har anbefalinger og hjelper med spesialregler. En dyktig emballasjeleverandør kan svare på dine spørsmål, og veilede deg i riktig retning som del av din bestilling. Informasjonen du får kan du rett bruke videre i din grønne markedsføring

Smart emballasje uten miljøsertifikat

Med miljømerking viser du, at du har tatt din del av ansvaret. Et sertifikat kjøper du som bevis for en kontrollert standard og minimumskrav til miljøvennlighet. Det er et flust å velge i som f.eks. Miljøfyrtårn, Svanemerket, PEFC, FEC, Fairtrade, Blå Engel, OK kompost, EU Ecolabel og mange flere. Men det er ingen garanti for at en slik generell miljømerke faktisk fungerer der du er i Norge.

Du hjelper miljøet mest ved å ta bevisste valg. Emballasjens viktigste jobb er å sørge for at varene holder seg fin, kommer uskadd frem og blir brukt. Miljøet blir aller mest påvirket av ubrukte varer. Først i andre rad rykker gode miljøegenskaper av emballasjen i sentrum.

Et eksempel:

En bokbutikk i en kystby har bevisst valgt en FSC-merket papirpose for å skåne miljøet. Det har de betalt ekstra for. Ved neste regnværet ryker denne papirposen, allerede mens kunden bærer den hjem. Delen av posen som rev av, lander i sjøen og blir naturligvis brytt ned uten miljøskader. Kunden derimot må kaste en gjennomvåt bok , og kaster med det alle ressurser som måtte til for å produsere den boka. En rimelig plastpose av resirkulert plast hadde gjort en bedre jobb, bæret varene trygt hjem og blitt brukt en gang til som søppelpose. Sålenge den ikke havner i sjøen, har denne resirkulerte plastposen en bedre miljøregning.

Det må derfor ikke alltid sertifisering til for å ha miljøvennlig emballasje. Sørg for at du finner en emballasjetype som fungerer for deg, og få veiledning til hvordan du kan bidra med bedre miljøegenskaper etterpå.

5 steg for grønnere emballasje

For å få mest ut av gode miljøegenskaper, kan du ta utgangspunkt i disse 5 skritt:

 1. Emballasje: Velg riktig emballasje som beskytter ditt produkt.
 2. Produksjon: Velg ansvarlig og miljøriktig produksjon.
 3. Materiale: Tilpass miljøegenskapene. Små grep som å bytte til resirkulert materiale gjør forskjellen!
 4. Emballasjemerking: Informer kundene dine rett på emballasjen om din grønne innsats.
 5. Grønn markedsføring: Skriv et innlegg på facebook, bruk din nettside, legg ut et bilde av din emballasjemerker, informer om nyheter i ditt nyhetsbrev, hold dine ansatte oppdatert ….

Kunder får hjelp i omstillingsprosess

Velger du produkter fra SKG, så gir vi deg gratis veiledning og riktig miljømerking med i ordreprosessen. Vi gir deg gode argumenter, og svarer på dine spørsmål rundt miljø. Send oss over ditt prosjekt, vi gleder oss!