FSC-partner for miljø og bærekraft | SKG - Spesialister innen profilert emballasje

Slik markedsfører du miljøvennlig emballasje

Holdningsendring med fokus på miljø og bærekraft er i gang og kommet for å bli. Forbrukere er i økende grad bevisste, og velger de bærekraftige og miljøvennlige merkevarene. Det er mye som skjer på storskala. Bransjegiganter som Orkla og bama har begynt å bytte til bærekraftigere alternativer. Her en god nyhet for deg som ikke tilhører gigantene: Det er enkelt å finne mer miljøvennlige alternativer! Med noen enkle grep kan du bygge opp din egen, grønne merkevare.

Ekte miljøvennlig uten sertifikat?

Ja, det er fult mulig – det må ikke sertifisering til for å ha miljøvennlig emballasje. Du hjelper miljøet mest ved å ta bevisste valg. Både ditt produkt, din kunde og miljøet må ha fordeler av emballasjen. Et miljømerke eller sertifikat et bare et bevis for en kontrollert standard og minimumskrav. Det er et flust å velge i som Miljøfyrtårn, Svanemerket, PEFC, FEC, Fairtrade, Blå Engel, OK kompost, EU Ecolabel og mange flere. Du kjøper deg en kostbar garanti. Med det viser du, at du har tatt din del av ansvaret.

Men det er ingen garanti, for at dette faktiskt fungerer i Norge! God og miljøvennlig emballasje passer til det landet du bor i.

Et eksempel:

Du har butikk rett ved havet, og har bevisst valgt en FSC-merket papirpose for å skåne miljøet. Det har du betalt ekstra for. Ved neste regnværet ryker denne miljøvennlige papirposen, mens kunden bærer den hjem. En rimelig plastpose av resirkulert plast hadde gjort en bedre jobb, bæret varene trygt hjem og blitt brukt en gang til som søppelpose.

Forskjellen ligger i hvordan du presenterer dette regnskapet i din grønne profil.

5 skritt til en grønnere profil

Emballasjens viktigste jobb er, å sørge for at varene holder seg fin, kommer uskadd frem og blir brukt. Miljøet blir mest påvirket av ubrukte varer. Deretter står transport for mye ressursbruk i totalbalansen. I tredje rekke står gode miljøegenskaper til emballasjen. For å få mest ut av de gode miljøegenskapene, er denne rekkefølgen en god veiviser:

  1. Skaff informasjon: Spør ekspertene om råd.
  2. Produksjon: Velg ansvarlig og miljøriktig produksjon.
  3. Materiale: Velg først riktig for å bevare ditt produkt, og tilpass deretter miljøegenskapene.
  4. Emballasjemerking: Skriv tydelig miljøinformasjon rett på emballasjen.
  5. Kommunikasjon: Skriv et innlegg på facebook, bruk din nettside, legg ut et bilde av din emballasjemerker, informer om nyheter i ditt nyhetsbrev, hold dine ansatte oppdatert ….

Du får gratis informasjon hos dem som sitter på viktig kunnskap. Spør om råd hos din emballasjeprodusent, abonner nyhetsbrevet bekreft med kommunen og ditt avfallselskap hva som er lurt i din region. Grønt Punkt Norge, Miljødirektoratet eller Mattilsynet har anbefalinger og hjelper med spesialregler. En dyktig emballasjeleverandør kan svare på dine spørsmål, og veilede deg i riktig retning som del av din bestilling. Informasjonen du får kan du rett bruke videre.

Bærekraft er mer enn miljøvennlig

En viktig del av totalregninginen er bærekraft. Det er mer enn bare miljøvennlig materiale. Det som faktisk teller, er hvor og hvordan innpakningen du velger er produsert. Det kan være mye å sette seg inn i. Papirprodukter for eksempel lages av treverk, og da er det også viktig at produksjonen ikke bidrar til avskoging. Bærekraft handler også om hvordan arbeidsforholdene i produksjonen er, og hvordan produktene blir transportert. Du har makten til å velge en leverandør som kan stå rede for sine produkter. Mange land har andre lover og menneskesyn, og produserer under umenneskelige forhold som dumper prisen. Innenfor Europa gjelder minstekrav som ingen barnearbeid, HMS og felles standarder for produktsikkerhet. En god tommelfingerregel er også, at lokalt produserte eller samkjørte varer sparer miljøet for mye utslipp under transport og produksjon.

Miljømerking på den enkle måten

Det er ofte små grep som skal til for å gå over til mer miljøvennlig emballasje. Allerede små tilpasninger ved etablerte produkter gjør dem mye grønnere. Det kommer også nye alternativer på markedet som oppfyller kravene. Det er ikke engang sikkert at du tenker over at alternativet er miljøvennlig, det finnes til og med miljøvennlig og nedbrytbar plast i tillegg til papir.

Velger du produkter fra SKG, så gir vi deg gratis veiledning og riktig miljømerking med på emballasjen din. Vi bistår med veiledning, og svarer på dine spørsmål rundt miljø. Send oss over ditt prosjekt!